Työn ja leikin suhde IT-alalla

Vain työtä – ei leikkiä? Vakavuuden myytti käsittelyssä.

Ammattimaisuus on usein yhdistetty jatkuvasti vakavaan mielenlaatuun, mutta tänään haluan, hyvä ystäväni, haastaa tämän käsityksen. IT-alan aloittelevana ammattilaisena on tärkeää ymmärtää, että vaikka työ on vakavaa, työympäristön ei tarvitse olla. Tasapaino työn ja vapaa-ajan välillä on avainasemassa paitsi mielenterveyden myös tuottavuuden kannalta.

Ensimmäinen käytännön vinkkini on: ravitse itseäsi tauoilla ja huumorilla työpäivän aikana. Tutkimukset ovat osoittaneet, että lyhyet tauot ja kevyt sosiaalinen kanssakäyminen virkistävät mieltä ja parantavat keskittymiskykyä. Kun aivosi saavat hetkellisen lepohetken, ne ovat valmiimpia kohtaamaan seuraavat haasteet. Jos siis tunnet pääsi raskaaksi intensiivisen koodaussession jälkeen, kannattaa hetkeksi irrottautua ja jakaa vaikkapa hauska meemi kollegoidenne kanssa.

“All work and no play makes Jack a dull boy.”

James Howell

Toinen vinkkini keskittyy empatian merkitykseen IT-projekteissa. Vaikka projektit voivat olla stressaavia, on tärkeää muistaa, että työkaverinne ovat ennen kaikkea ihmisiä. Kuuntele toisia, tarjoa tukea ja ole avulias. Empaattinen lähestymistapa ei ainoastaan rakenna luottamusta vaan myös tekee yhteistyöstä sujuvampaa ja tuottavampaa.

Kolmas neuvo koskee vahvojen ihmissuhteiden rakentamista työpaikalla. Tutustu kollegoihisi ja järjestää yhteisiä tapahtumia työajan ulkopuolella. Kun tunnette toisenne paremmin, yhteistyö ei ole ainoastaan mukavampaa vaan myös tehokkaampaa. Vahvat sosiaaliset suhteet työpaikalla johtavat sujuvampaan viestintään ja onnistumisen kokemuksiin.

Bart opettelee perusasioita

Näiden vinkkien avulla voit luoda työympäristön, jossa työ ja leikki eivät ole toisiaan poissulkevia, vaan ne edistävät yhdessä hyvinvointia ja menestystä koko tiimin osalta.

Muista, että IT-ura ei koostu pelkästään koodista ja konferenssipuheluista; se on myös naurua, ystävyyttä ja tiimityötä. Jos kaipaat tukea tasapainoisen työelämän rakentamisessa, olen vapaana auttamaan. Voit tilata minulta maksuttoman 60 minuutin valmennussession, jossa syvennymme siihen, kuinka yhdistää työ ja leikki tehokkaasti sinun IT-urasi puitteissa.

Siis ole yhteyksissä, ja muista – työn lomassa on myös tärkeää osata nauttia elämästä – myös kliinisen teknisellä IT-alalla.


Ota yhtettä

Toimi nopeasti, sillä tämä voi olla yksi loppuelämäsi tärkeimpiä päätöksiä.
Seuraavana:

Edellinen: