Pienten voittojen merkitys

Onko vastaan tullut joskus sellainen päivä, jolloin kaikki tuntuu vain loksahtavan kohdilleen? Koodisi kääntyy ongelmitta, pomosi nyökyttelee hyväksyvästi, tai kenties vihdoin poistat sen bugin, joka on ollut piinasi viimeisen viikon ajan. Nämä hetket, ystäväni, eivät ole vain hyviä päiviä – ne ovat kultahippuja.

Miksikö? Koska tietotekniikan nopeasti kehittyvässä maailmassa, jossa paineet seuraavan digitaalisen Everestin valloittamiseen ovat kovat, pienet voitot pitävät meidät järjissämme ja innostuneina.

Nyt keskustellaan siitä, miksi nämä pikku virstanpylväät ovat enemmän kuin pelkkä taputus selkään. Ne ovat polttoainetta, joka antaa voimaa ammatilliselle matkallesi. Aloitteleville IT-ammattilaisille teknologiamaailma voi joskus tuntua siltä kuin yrittäisi ratkaista Rubikin kuutiota silmät sidottuina, maanjäristyksen aikana. Se on vaikeaa. Ja tässä uusien teknologioiden opettelun, projektien aikataulujen saavuttamisen ja yrityskulttuuriin sopeutumisen pyörteessä pienet voitot jäävät helposti huomaamatta. Mutta tässäpä hyvä vinkki: näiden onnistumisten juhliminen voi nostaa motivaatiosi ja parantaa sietokykyäsi huimasti.

Miten siis voit hyödyntää tätä pienten asioiden arvostamisen supervoimaa?

Anna minun esitellä sinulle pari neuvoa.

  1. Vinkki #1: Tee siitä rituaali – Aloita varaamalla päivän tai viikon päätteeksi aikaa miettiä, mikä meni hyvin. Se voi olla niinkin yksinkertaista kuin listan kirjoittaminen. Kirjoititko koodin, jossa oli vähemmän virheitä kuin tavallisesti? Ehkä annoit mahtavan idean tiimipalaverissa. Kirjoita se ylös, anna itsellesi henkinen “high-five” ja paistattele hetki omassa loistossasi. Tässä rituaalissa ei ole kyse vain hyvästä olosta, vaan myös aivojesi uudelleenvirittämisestä niin, että ne tunnistavat ja toistavat onnistuneita toimintatapoja.
  2. Vinkki #2: Jaa ilonaihe – Jaettu menestys on tarttuvaa. Kun olet saavuttanut voiton, oli se sitten kuinka pieni tahansa, jaa se tiimisi kanssa. Tämä edistää myönteistä tiimi-ilmapiiriä ja kannustaa myös muita havaitsemaan ja juhlimaan omia voittojaan. Lisäksi, ollaanpa rehellisiä, kukapa ei rakastaisi pientä vastavuoroista tunnustusta? Se on kuin kultaisen tähden saaminen päiväkodista, tosin kofeiinia enemmän ja päiväuniaikaa vähemmän.
  3. Vinkki #3: Aseta mikrotavoitteita – Suuret tavoitteet ovat hienoja, mutta ne voivat olla pelottavia. Pilko ne pieniin palasiin. Sen sijaan, että pyrkisit esimerkiksi seuraavaksi kyberturvallisuusguruksi yhdessä yössä, keskity hallitsemaan yksi tietoturvakehys kerrallaan. Jokainen edistysaskel on voitto ja vie sinut lähemmäs gurun asemaa, yksi mikrotavoite kerrallaan.

Muista, että IT-urasi on maraton, ei pikajuoksu. Pienet voitot ovat juomapisteitä matkan varrella – ne pitävät sinut nesteytettynä ja valmiina jatkamaan juoksua.

Mies juhlii toimistossa

Jos joskus huomaat törmääväsi seinään tai tarvitset uutta näkökulmaa siihen, miten juhlia onnistumisia, olen valmis auttamaan.

Itse asiassa, miksi et aloittaisi voittoputkeasi ilmaisella 60-minuutin valmennuskerralla? Voimme keskustella mistä tahansa pienistä voitoista ja siitä, miten toimia ammattilaisen tavoin IT-alalla. Laita minulle viestiä, niin sovitaan tapaaminen. Joskus suurin voitto on nimittäin se, että pyydät apua viedäksesi IT-urasi seuraavalle tasolle.


Ota yhtettä

Toimi nopeasti, sillä tämä voi olla yksi loppuelämäsi tärkeimpiä päätöksiä.
Seuraavana:

Edellinen: