Mentorointi IT-alalla

Oletko koskaan miettinyt, kuka muurasi ensimmäisen kiven siihen pilvenpiirtäjään, jota kutsumme ammatilliseksi menestykseksi? Tämä ei ole kompakysymys, vaan kehotus tutustua työelämän supervälineeseen: mentorointiin.

Mentorointi on usein huomaamaton kumppani ammattilaisen uralla, ja se muokkaa huomaamatta paitsi mentoroitavia myös mentoreita itseään. IT-ammattilaisten valmentajana olen nähnyt, millaisia syvällisiä vaikutuksia mentorointikulttuurilla voi olla sekä yksilöihin että organisaatioihin.

Miksi mentorointi on niin tärkeää? Nopeasti kehittyvässä IT-maailmassa, jossa tämän päivän huipputeknologia on huomenna jo vanha uutinen, mentorointi tarjoaa viisauden ja kokemuksen ankkurin, joka opastaa uusia lahjakkuuksia alan myrskyisten vesien läpi. Mentoroinnin vaikutus ei kuitenkaan lopu tähän. Se luo useita hyötyjä, jotka siirtyvät sukupolvelta toiselle ja rikastuttavat ammatillista elämää kaiken aikaa.

Tässä käytännön vinkkejä, joilla voit varmistaa, että mentorointi on tehokasta.

  1. Ensinnäkin, tee mentoroinnista kaksisuuntainen tie. Mentoreina me usein lankeamme siihen ansaan, että olemme “tietäjä lavalla”, vaikka meidän pitäisi pyrkiä olemaan “opas sivussa”. Kuuntele aktiivisesti mentoroitavia. Heidän tuoreet näkökulmansa voivat haastaa vakaumuksesi ja kannustaa innovointiin, mikä pitää teidät molemmat varpaillaan. Muista, että todellinen mentori oppii yhtä paljon kuin opettaa.
  2. Toiseksi, räätälöi lähestymistapasi. Aivan kuten räätälöity puku istuu paremmin kuin valmispuku, yksilöllinen mentorointi on paljon tehokkaampaa. Ymmärrä mentoroitavan yksilölliset vahvuudet, heikkoudet ja uratoiveet. Räätälöity ohjaus ei ainoastaan nopeuta mentoroitavan kehitystä, vaan myös hioo kykyäsi arvioida ja kehittää lahjakkuutta – taito, joka on kullanarvoinen IT-alalla.
  3. Lopuksi rohkaise suojattujasi jakamaan tietoa eteenpäin. Mentoroinnin todellinen voima avautuu, kun sen vaikutukset moninkertaistuvat. Innostamalla mentoroitavia henkilöitäsi ryhtymään itse mentoreiksi, kylvät siemeniä tuleville ammatillisen huippuosaamisen metsille. Lisäksi ei ole parempaa todistusta mentorointitaidoistasi kuin se, että mentoroitava innostaa muita.

Mentorointi ei ole vain kertaluonteista neuvojen antamista, vaan se on sitoutumista IT-alan ammatilliseen kehitykseen. Kyse on tietojen, taitojen ja ammattitaidon perinnöstä, joka kestää pidempään kuin yksikään yksittäinen ura.

Mentori on kuin auttava klemmari

Jos olet uusi IT-ammattilainen, ja haluat selvitä uuden roolisi monimutkaisista haasteista, tai jos haluat vain parantaa viestintätaitojasi, jotta saat seuraavan ison projektin onnistumaan, olen täällä auttamassa. Ota yhteyttä ja sovitaan ilmainen 60 minuutin valmennussessio, jossa voimme luoda pohjan menestykselle, joka heijastuu yli sukupolvien.


Ota yhtettä

Toimi nopeasti, sillä tämä voi olla yksi loppuelämäsi tärkeimpiä päätöksiä.
Seuraavana:

Edellinen: